Logo

Кенгур без граница

Међународно математичко такмичење

  • Друштво математичара Србије


OБАВЕШТЕЊЕ: Окачени су коначни резултати такмичеља Кенгур без граница 2013. Резулате можете погледати на страници за резултaте.ПОЗИВ НА МЕЂУНАРОДНО МАТЕМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ 2013


Друштво математичара Србије, с одобрењем Међународне асоцијације "Кенгур без граница" са центром у Паризу, од школске 2006/2007. године организујe у Србији Међународно математичко такмичење "Кенгур без граница".

Циљ такмичења је повећање интересовања за математичке и природне науке, као и степен логичког и комбинаторног мишљења, разумевања текстова и коришћења стеченог математичког знања.

У оквиру такмичења ученици у целом свету, сад већ у преко 50 држава, у исто време размишљају о истим проблемима и решавају исте задатке. Прошле 2010. године на такмичењу је учествовало преко 5 милиона ученика, Италије, Енглеске, Венецуеле, Бразила, Maђарске, Белорусије, Чешке, Француске, Порто Рика, Холандије, Русије, Србије, Ирана, Кипра и тако даље. Детаљније информације можете наћи на сајту http://www.math-ksf.org/.

ДАТУМ И ВРЕМЕ ТАКМИЧЕЊА

јединствено је у целој Европи:

21. март 2013. године (трећи четвртак у марту) у 10.00 часова

Ученици се такмиче од 2. разреда основне до 4. разреда средње школе у следећим категоријама:

  • А: ученици основних школа;
  • K1: друштвени смер гимназије, језичке гимназије, III степен стручних школа;
  • K2: IV степен стручних школа;
  • K3: природно математички и општи смер гимназије, и специјалне математичке гимназије.

Такмичење се сваке године одржава у исто време у свим државама, трећег четвртка у марту, у 10.00 часова. То је једнокружно тест такмичење, у трајању од 90 минута. Сваки задатак има 5 понуђених одговора од којих је само један тачан. Тест садржи 30 задатака са три степена тежине. Ученици 3. и 4. разреда основне школе треба да одговоре на 24 питања за 75 минута. За њих су задаци подељени по тежини на групе са пo 8 задатака. Прошле године се показало да су ученици 2. разреда основних школа такође заинтересовани за учешће, и за њих ће бити припремљено 12 занимљивих задатака, подељених на три групе, које треба да реше за 45 минута.

Ученик на такмичењу добија лист са задацима и лист за одговоре, на коме треба да означи своје одговоре. Ученици тест попуњавају у својој матичној школи. Потребна је сарадња неколико наставника који ће помоћи око дежурства и пријаве ученика на такмичење. Обрада тестова ће се вршити у Друштву математичара Србије.

Осим на српском, биће могућа израда задатака и на мађарском и румунском језику, о чему се треба изјаснити приликом пријаве.

Котизација износи 200 динара по такмичару, а треба је уплатити на рачун Друштва математичара Србије,

број 340-11000934-20

О уплати и о правилном попуњавању листа за одговоре обавестићемо Вас у следећем саопштењу у децембру. Сваки двадесети ученик исте школе има право на бесплатно такмичење.

У категорији основних школа биће награђено првих 30 ученика сваког разреда (укупно 210 ученика), а у средњим школама првих 10 ученика сваког разреда, по категоријама (по годинама 30 ученика, укупно 120). Организатор има право, на основу броја пријављених ученика, да мења број награђених ученика. Првих 10-15% пласираних такмичара у свакој категорији добиће признање Друштва математичара Србије за постигнути резултат. Такође, одговарајуће признање ће добити (по одлуци организатора) и најбоље пласирани ученици из школа са 50 или више учесника.

Пријаве се могу извршити на два начина:

  1. Преко веб странице Друштва http://www.dms.org.rs/kengur/. За овакву пријаву одаберите опцију регистрација, и према упутству региструјте школу. Уколико немате корисничко име и лозинку, морате пронаћи школу на списку, уписати важећи е-маил школе или одговорног наставника и за неколико тренутака ће јединствени подаци о вашем налогу стићи на приложену електронску адресу. Ако ваше школе нема на тренутном списку, обавестите нас на телефон 011/3036818 или мејлом на kengur@dms.rs. Подаци о школама и ученицима биће тајни. Свака школа има своје корисничко име у облику skolaNNN, где уместо NNN стоји јединствени број школе. Због тајности података, јединствене лозинке и корисничко име слаћемо на мејл адресе одговорних наставника, а у случају да је наставник не поседује, на адресу школе. Након уноса моћи ћете да проверите тачност података, и да одштампате листу пријављених ученика ваше школе. За сваког ученика уносите име и презиме, разред, категорију у којој се ученик такмичи, као и наставника или учитеља на одговарајућем језику. Унапред захваљујемо свима који ће нам изаћи у сусрет код уношења података.
  2. Електронском поштом на адресу: kengur@dms.rs

Последњи дан за пријаву је 28. фебруар 2013. године

На веб страници можете наћи примере задатака из 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 и 2012. године и пратити актуелне информације. Свеске са комплетним задацима из те три године можете набавити преко Друштва математичара по цени од 150 динара по свесци.

За све нејасноће можете нас контактирати путем телефона на број 011/303 68 18, радним даном, у времену од 9,00 до 14,00 часова, или можете питања, примедбе и сугестије слати на електронску адресу kengur@dms.org.rs.

Нека и код нас, као у целом свету, током такмичења буде празник математике.
Рачунамо на Вас.

Пoзив на такмичење Acrobat
Правила такмичења Acrobat

ПРИЈАВНИ ЛИСТ


Пријавни лист Acrobat
Пријавни лист Acrobat